Cecuri inainte de 1989 – Cum se iau banii inapoi pe cecuri conform legii 19/2016

In Monitorul Oficial nr. 171 din 7 martie 2016 a fost publicată Legea nr. 19/2016 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 19/2014 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme.

Astfel, românii care au depus economiile la Casa de Economii şi Consemnaţiuni(CEC- SA) in anii ’90 pentru cumpărarea de autoturisme DACIA vor primi despagubiri.

De asemenea, de prevederile prezentei legi beneficiaza si persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. pentru achiziţionarea de autoturisme, iar după data de 22 decembrie 1989 le-au transferat în conturile Băncii Române pentru Dezvoltare B.R.D. – S.A. In cazul in care acestia  nu mai detin documentele doveditoare, care să ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A., calculul despăgubirii se va face de la data transferului la Banca Română pentru Dezvoltare B.R.D. – S.A. până la data de 30 septembrie 2015.

In ceea ce priveste depozitele existente în conturile active care îndeplinesc condiția neafectării soldului inițial, vorbim de depozite constituite din sume reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziționării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă și din care nu s-au efectuat retrageri.

Cecuri inainte de 1989
Cecuri inainte de 1989

O noutate adusa de aceasta lege este modul in care pot fi obtinute despagubirile. Daca pana acum românii își puteau recupera banii doar printr-o  hotarare judecatoreasca, in prezent procedura s-a simplificat, persoanele interesate putand intra in posesia  titlurilor si fara a apela la instanta.

Astfel,  trebuie facuta o adresă către Ministerul Finanţelor Publice şi alte două adrese catre  BRD şi Cec Bank. Termenul de raspuns la aceste solicitari este de cel mult 30 de zile.

Pentru a intra în posesia sumelor reprezentând valoarea despăgubirii, deponenţii îndreptăţiţi, mandatarii sau succesorii legali ai acestora se vor prezenta la orice unitate a B.R.D. Groupe Societe Generale – S.A., cu un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz. De asemenea, este necesara si o declaraţie pe proprie răspundere din care sa reiasa că nu au încasat despăgubirea până in acel moment.

11 comentarii la „Cecuri inainte de 1989 – Cum se iau banii inapoi pe cecuri conform legii 19/2016”

  1. buna ziua! detin CECuri de 5000 lei si vreau sa stiu daca se pot recupera si ce este de facut .astept raspuns din partea dumneavoastra.

  2. Sunt posesoarea unui CEC Libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme in valoare de 5000 lei. Va rog sa-mi dati un model de cerere de adresare catre cele 3 institutii implicate. Cei de la CEC si de la BRD nu vor sau nu stiu sa dea relatii. Eu am mai facut o cerere catre BRD in 2016, dar nu am primit nici un raspuns oficial, doar ca nu se stie daca si ce lege se aplica.

  3. Salut! A-și dori daca poate sa ma ajute cineva sau un avocat . Soția mea deține un cec libret de economii cu dobânda si câstiguri in autoturisme cu suma de 5000 lei . Cum um trebuie sa procedez si ce suma pot lua pe acest cec va mulțumesc .

  4. buna ziua ! detin 39 CECuri de 5000lei cu castiguri in autoturisme . Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac sa recuperez aceste sume ?

  5. Bună ziua am si eu niste probleme cu un executor bancar am avut niste credite la care nu am onorat sa le plătim la timp după au crescut niște dobinzi uriase triplul cit creditul ne opreste 50 la suta din salar de 4 ani si suma ii aceias as dori sa stiu daca avem ceva sanse cu ei am fost sa discutam si nici nu su vrut sa vb cu noi , mulțumesc asteptam un raspus daca se poate rezolvz ceva. Mulțumesc

  6. sunt posesoarea unui CEC cu cistig in autoturisme in valoare de 5ooo lei.M /am adresat scursalei unde am facut CEC ul justificin ca ei nu stiu nimic de LEGEA 19 din 2016 GUVERNAREA CIOLOS. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  7. Sunt psesoarea unui carnet cec cu dobanda si castiguri in autoturisme in valoare de 5000 lei , suma nefiind retrasa.
    Ce formulare trebuie sa completez si catre cine adresate.
    Astept cu mult interes raspunsul dvs.

  8. Sunt posesoarea unui carnet cec cu dobanda si castiguri in autoturisme in valoare de 5000 lei , suma nefiind retrasa.
    Ce formulare trebuie sa completez si catre cine adresate.
    Astept cu mare interes raspunsul dvs.
    Claudia

  9. sunt posesorul a trei carnete cec cu dobanda si castiguri in autoturisme pe numele ficei mele si eu la clauza de inputernicire in valoare de 5000 lei , suma nefiind retrasa.
    cCe formulare trebuie sa completez si catre cine adresate.
    Cu multumiri.
    M. Badea

Lasă un comentariu