Model Notificare Dare In Plata – Cum dai în Plată

Totul începe cu o notificare transmisă creditorului prin care îl informezi că vrei să dai în plată. Notificarea trebuie transmisă prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public. Aceasta trebuie să conțină detaliile și condițiile de admisibilitate a cererii. Aici legea nu dă prea multe detalii, ci trimite la condițiile descrise mai sus: tipul creditului, ipoteca, valoarea etc. Contractul de credit și de ipotecă ar trebui să acopere majoritatea documentelor solicitate.

Trebuie să faci și dovada că imobilul dat în plată are destinația de locuință. Dacă arăți că domiciliezi în imobilul respectiv, atunci lucrurile ar trebui să fie simple. În cazul în care imobilul este închiriat, atunci contractul de închiriere către o persoană fizică ce domiciliază în imobilul respectiv ar trebui, de asemenea, să fie suficient. Banca ar trebui oricum să aibă aceste documente, pentru că debitorii sunt obligați să obțină acceptul pentru închiriere.

Faptul că nu ai făcut infracțiuni legate de creditul respectiv poate fi ușor dovedit prin cazierul penal.

Notificarea mai trebuie să includă și un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul instituției de credit să se prezinte la notarul public propus de tine – nu mai puțin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care stinge practic datoria. Notarul este plătit de tine.

De la depunerea notificării se suspendă executările silite și procedurile judiciare și extrajudiciare împotriva ta sau a averii tale, precum și împotriva codebitorilor, garanților personali și ipotecari. Codebitorii și fideiusorii sunt eliberați și ei de datorii, dacă procedura se încheie cu succes.

Cu cel puțin 3 zile înainte de convocarea notarului, părțile transmit acestuia înscrisurile și informațiile necesare încheierii actului de dare în plată.

Cel mai probabil te vei judeca de două ori cu banca

În termen de 10 zile de la primirea notificării, banca are dreptul de a contesta îndeplinirea condițiilor de admisibilitate a procedurii. Probabil că băncile vor utiliza acest drept la primele dări în plată, mai ales că au arătat că vor să ridice excepții de neconstituționalitate împotriva legii în ceea ce privește neretroactivitatea și dreptul la proprietate.

Această cerere a băncii se judecă în procedură de urgență, în judecătoria de pe lângă domiciliul consumatorului. Cum nu este stabilit un termen fix, instanța va putea da unul. Dar cum nu mai plătești rate, dobânzi și penalități, atunci timpul nu te presează. Prima decizie poate fi atacată cu apel de către părți, în termen de 15 zile de la comunicare. Din nou, legea nu precizează timpul în care magistrații trebuie să judece apelul, însă acesta trebuie judecat cu celeritate.

Dacă instanța admite definitiv cererea băncii, atunci părțile sunt repuse în situația anterioară. Ceea ce înseamnă că dobânzile, comisioanele și penalitățile încep din nou să fie calculate, iar executările silite pot fi reluate.

Dacă cererea creditorului este respinsă definitiv, atunci acesta este obligat să se prezinte în 10 zile la notarul public de care vorbeam mai sus, pentru a semna actele de dare în plată.

Banca poate refuza din nou să se prezinte la notar, caz în care tu vei trebui să iei calea instanței și să ceri o hotărâre care să constate stingerea creditului și preluarea casei de către bancă.
Cererea se judecă cu celeritate la judecătorie, fără taxă de timbru, iar decizia de fond poate fi atacată cu apel în termen de 7 zile de la comunicare. În tot acest timp sunt suspendate ratele, executările silite împotriva debitorului.

După ce decizia e definitivă și în favoarea ta, ai rămas fără casă, dar ai scăpat de datorii. Creditorul nu mai poate solicita sume de bani suplimentare de la tine și nici de la codebitori și fideiusorul care a garantat obligația debitorului principal și ar fi fost altfel obligat să o plătească cu banii sau bunurile sale.

Ce faci dacă ai pierdut deja casa

În cazul în care ai fost executat silit deja, atunci primul pas, cel cu notificarea, nu se mai aplică. Trebuie să ceri direct judecătoriei, cu actele doveditoare (contractul de credit, actele de executare silită) să constate stingerea datoriei către creditor.

Așa cum avocat COLTUC a scris aici, sunt oameni care au rămas cu datorii cât pentru două vieți la creditori, chiar dacă banca le-a vândut silit casa.

Însă, această prevedere din lege ar putea fi cea mai problematică din punct de vedere constituțional, pentru că nu mai există contractul de ipotecă, deci debitorul nu mai are ce să dea în plată. Recuperatorii de creanțe, la care au ajuns cele mai multe astfel de datorii neacoperite de garanții reale, s-ar vedea deposedați de dreptul – pentru care au plătit bani – de a recupera orice sumă.

Din rândul celor executați silit sunt și cei mai mulți candidați pentru darea în plată.

Datele BNR arată că sunt 17.500 de români cu credite ipotecare de sub 150.000 de euro neperformante, în valoare de 2,83 de miliarde de lei. Încă peste 1.800 au credite neperformante de peste 150.000 de euro, cu o valoare 2,3 miliarde de lei, dar doar o parte s-ar încadra în plafonul legii

 

Model De Notificare Dare In Plata

11 comentarii la „Model Notificare Dare In Plata – Cum dai în Plată”

  1. Bunaziua, executorul judecatoresc refuza sa emita/trimita decizia de suspendare a popririi in urma notificarii de dare in plata. Pot ataca acest refuz ??Multumesc.

  2. Bunaziua, executorul judecatoresc refuza sa emita/trimita decizia de suspendare a popririi in urma notificarii de dare in plata. Pot ataca acest refuz ??

  3. Buna ziua , va rog se poate sa ma ajuta-ti cu un model de notificare pentru insolventa persoana fizica Legea nr.151/2015, va multumesc

  4. Am fost executata silit din 2012, dar la nicio licitatie desfasurata de catre executorul judecatoresc nu s-a vandut casa. In acest caz o pot da in plata cu notificare la banca sau direct la judecatorie ? cu multe multumiri, D.C.

  5. Buna ziua cum as putea lua legatura cu dumneavoastra mentionez ca sant in executare silita de o saptamana

  6. buna ziua,

    va rog sa ma ajutati cu reprezentarea in instanta, deoarece am fost executata silit.

    multumesc

Lasă un comentariu