Act constitutiv – Ce este, ce contine si cum se incheie Actul Constitutiv al unei societati cu raspundere limitata

SONY DSC

Actul Constitutiv este documentul principal care sta la baza infiintarii si functionarii oricarei societati.

In cazul in care doriti sa puneti bazele unei afaceri, este important sa stiti cum sa intocmiti in mod corect un Act Constitutiv, luand in considerare toate prevederile legale care impun un anumit continut, iar uneori si o anumita forma pentru acesta, intrucat ignorarea acestor prevederi poate atrage neinregistrarea societatii la Registrul Comertului sau chiar anularea acesteia.

Vedeti mai jos care sunt mentiunile obligatorii in Actul Constitutiv al unei societati cu raspundere limitata si care sunt conditiile in care acesta se poate incheia in mod valabil.

Mentiuni obligatorii in Actul Constitutiv al unei societati cu raspundere limitata

1)    datele de identificare ale asociatilor

–   pentru persoane fizice: nume, prenume, CNP (echivalent al acestuia pentru persoane straine), locul si data nasterii, domiciliul, cetatenia

–   pentru persoane juridice: denumirea, sediul, nationalitatea, numarul de inregistrare in registrul comertului (sau codul unic de inregistrare)

2)    forma societatii

–   societate cu raspundere limitata (SRL)

3)    denumirea societatii

–   denumirea este compusa dintr-un cuvant/combinatie de cuvinte, silabe, cifre etc. la care se adauga forma de societate; ex. Impex 2000 S.R.L., Unika S.R.L., Pro-Legal 2013 S.R.L.

4)    sediul social al societatii

–   adresa sediului social prevazut in Actul Constitutiv trebuie sa corespunda exact cu cea din titlul de proprietate sau din contractul de spatiu incheiat in acest scop

5)    sediile secundare ale societatii sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara

–   sucursale, agentii, reprezentante sau alte unitati fara personalitate juridica

6)    obiectul de activitate al societatii

–   se vor preciza domeniul si obiectul principal de activitate, precum si activitatile secundare (daca este cazul) in conformitate cu CAEN (Clasificarea Activitatilor Economice din Romania)

7)    capitalul social

–   se vor preciza: aportul fiecarui asociat exprimat in numerar si, daca este cazul, in natura, valoarea aportului in natura; modul evaluarii aportului in natura; numarul total si valoarea nominala a partilor sociale; numarul partilor sociale ale fiecarui asociat.

atentieDe stiut: Capitalul social al societatii cu raspundere limitata (SRL) nu poate fi mai mic de 200 lei si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei fiecare.

8)    administratorii

–   in functie de cum administratorii sunt persoane fizice/persoane juridice, in actul constitutiv se vor mentiona: numele/denumirea completa, locul si data nasterii (pentru persoane fizice), CNP (echivalent)/nr. de inregistrare in registrul comertului, domiciliul/sediu, cetatenia/nationalitatea

atentieAtentie:Administratorii S.R.L.-urilor pot fi desemnati dintre asociatii societatii sau din afara acesteia: asociati administratori sau administratori neasociati  (vezi aici care sunt conditiile numirii administratorilor in societatea cu raspundere limitata).

9)    datele de identificare ale primilor cenzori si ale auditorului financiar, daca exista

atentieAtentie: In cazul societatii cu raspundere limitata, desemnarea cenzorilor este obligatorie numai daca numarul asociatilor este mai mare de 15, iar desemnarea auditorul financiar numai daca societatea este supusa obligatiei legale de auditare.

10)    participarea fiecarui asociat la beneficii si pierderi

atentieAtentie: Participarea asociatilor la beneficii si pierderi se exprima in procent (%) din capitalul social. De regula, participarea la beneficii si pierderi este direct proportionala cu procentul detinut de fiecare asociat la capitalul social, insa asociatii pot conveni si altfel.

11)    durata societatii

–   regula: durata nedeterminata; exceptional insa, se infiinteaza si societati pe durata determinata

12)    modul de dizolvare si de lichidare

Cum se incheie Actului Constitutiv

Actul Constitutiv se incheie, in principiu, sub semnatura privata a asociatilor (sau reprezentantilor asociatilor) care pun bazele societatii. In mod exceptional, atunci cand printre bunurile aduse ca aport la capitalul social se afla un teren, Actul Constitutiv trebuie sa aiba forma autentica (adica validata de un notar public).

Lasă un comentariu