Amenzi imense, de 700.000 de euro, aplicate transportatorilor de marfă

Amenzi imense, de 700.000 de euro, aplicate transportatorilor de marfă

 

Amenzi imense, de 700.000 de euro, aplicate transportatorilor de marfă

Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Suceava, instituţie înfiinţată în 2011 pentru a se ocupa exclusiv de depistarea neregulilor în domeniul transportului auto de mărfuri sau persoane, a aplicat pe parcursul anului trecut amenzi care totalizează aproape 700.000 de euro. Cele 491 de contravenţii constatate de inspectorii ISCTR Suceava, în valoare de 3.087.250 de lei, au vizat nereguli dintre cele mai grave şi diverse, de la depăşirea masei maxime autorizate, defecţiuni tehnice grave, lipsa licenţelor de transport sau transporturi de mărfuri periculoase fără luarea măsurilor de siguranţă prevăzute de lege.

 

Multe amenzi contestate, dar menţinute de instanţă

Inspectorul-şef al ISCTR Suceava, Florin Petru Homiuc, a arătat că amenzile pentru depăşirea maselor maxime autorizate sunt de 25.000 de lei, fără posibilitatea achitării unei sume mai mici în 48 de ore.

„La controalele la cântar, cu amenzi pentru depăşirea maselor maxime admise,  majoritatea celor 15 amenzi pe care le-am aplicat au fost contestate, însă pot să vă spun că 90% dintre ele au fost menţinute de instanţă. Per total, în jur de 30% dintre amenzi au fost contestate, iar restul plătite”, a declarat inspectorul-şef Homiuc.

El a arătat că ISCTR Suceava are competenţe şi în ceea ce priveşte activitatea şcolilor de şoferi şi a instructorilor auto, fiind aplicate două amenzi, în valoare de 16.000 de lei, şi fiind suspendată o autorizaţie eliberată de Autoritatea Rutieră Română.

Inspectorii ISCTR au aplicat anul trecut şi 15 amenzi, în valoare de peste 36.000 de lei, pentru lipsa rovinietei şi au reţinut plăcuţele de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare a nouă maşini de transport care prezentau defecţiuni tehnice majore sau periculoase. Amenzi în valoare de peste 141.000 de lei au fost aplicate pentru nereguli la transportatori de mărfuri periculoase.

 

Şapte inspectori de trafic şi două maşini cu autolaboratoare de control

„În anul 2014 avem ca priorităţi verificarea reglementărilor în vigoare privind starea tehnică, în cazul transportului rutier de persoane, a transportului de masă lemnoasă şi a activităţilor şcolilor de conducători auto”, a mai precizat inspectorul-şef judeţean Florin Petru Homiuc, subliniind că se va insista şi pe modul în care sunt transportaţi pasagerii din microbuze, o problemă la nivel de judeţ.

ISCTR Suceava are şapte inspectori de trafic, care acţionează cu trei maşini, din care două sunt dotare cu autolaboratoare de control, pentru verificare tehnică, verificare electronică a rovinietei etc.

 

Amenzi mai mici în 2014

De menţionat că în aceste zile a fost aprobată HG 76/2014, Legea Transporturilor, care modifică HG 69/2012. Noutatea principală este că cele mai multe amenzi vor avea un cuantum diminuat semnificativ. Decizia a fost luată din cauză că multe dintre sancţiuni erau extrem de mari, iar aplicarea lor punea în mare dificultate societăţile vizate.

Pe de altă parte, amenzile pentru depăşirea maselor maxime admise pe drumurile publice, cele mai mari, au fost menţinute la aceleaşi valori. La un cuantum mare rămân şi amenzile pentru nerespectarea timpilor de odihnă şi repaus, reglementate de altă lege.

Lasă un comentariu