Asistenta in favoarea consumatorilor – Citeste contractul inainte de a semna

Ai cumpărat un bilet la concertul formaţiei preferate. Dar, atunci când concertul este anulat, organizatorii refuză să ramburseze biletul şi vor să îţi ofere în schimb un bilet la un concert al altei formaţii, care nu îţi place. Organizatorii afirmă că acest drept al lor este scris pe bilet.

Cine te poate ajuta să stabileşti dacă o clauză este abuzivă? Care sunt drepturile tale în astfel de situaţii? Ce poţi să faci dacă ai un contract care include clauze abuzive?

Clauzele din contractele încheiate între un comerciant şi tine în calitate de consumator, care te pun în dezavantaj şi care îţi prejudiciază interesele, sunt interzise de lege. Aceste clauze sunt numite abuzive şi sunt declarate nule, astfel încât nu sunt obligatorii pentru tine. În cazul unui litigiu cu privire la o clauză contractuală abuzivă, instanţa va lua decizia finală.

Atenţie! Această regulă nu se aplică dacă ai negociat şi agreat în mod individual o clauză contractuală specifică. Dar ţine minte că se aplică tuturor genurilor de tranzacţii, chiar dacă nu semnezi un contract, ci doar cumperi ceva dintr-un magazin sau chiar un bilet la un spectacol, ca în exemplu de mai sus. Nu toate contractele între tine în calitate de consumator şi un comerciant au o formă scrisă şi semnată. Pentru a identifica eventuale clauze abuzive, citeşte inscripţiile scrise mic pe spatele sau la finalul unor înscrisuri. Acestea se găsesc pe bilete la spectacole, broşurile agenţilor turistici, etichetele produselor etcExemple de clauze abuzive:
– Ai încheiat un contract de televiziune prin cablu pentru o perioadă obligatorie iniţială de doi ani şi vrei să renunţi după un an. Furnizorul îţi spune că, potrivit contractului, în situaţia dată trebuie să plăteşti o sumă fixă, ca despăgubire. O astfel de clauză poate fi considerată abuzivă.
– Contractul de credit cu banca prevede o dobândă de 5%. După un an, constaţi că aceasta a crescut cu un punct procentual. Solicitând explicaţii, afli că o clauză contractuală dă dreptul băncii de a modifica dobânda în funcţie de evoluţia pieţei. Această clauză poate fi considerată abuzivă, pentru că este prea generală şi lasă la bunul plac al comerciantului motivele pentru care urmează să modifice costurile creditului. În cazul în care ai identificat o clauză abuzivă în contract, poţi să încerci o negociere personală cu comerciantul, iar dacă nu ai reuşit să rezolvi problema, contactează una dintre organizaţiile de consumatori sau autoritatea de stat, pentru a obliga comerciantul să retragă sau să modifice clauza respectivă sau pentru consiliere.

În ce situaţii te întâlneşti cu clauzele abuzive?
Cel mai des întâlnite cazuri de clauze comerciale abuzive sunt cele prin care:
– Se renunţă sau se limitează răspunderea vânzătorului, aşa cum e ea reglementată de lege;
– Sunt excluse sau restricţionate drepturile consumatorului, aşa cum sunt reglementate de lege;
– I se permite comerciantului să reţină sume plătite de către consumator în cazul în care acesta decide să nu încheie un contract;
– Consumatorul este obligat ca, în caz de abatere, să achite compensaţii sau penalităţi nejustificat de mari;
– Îl eliberează pe comerciant de obligaţiile sale contractuale după bunul său plac, în timp ce consumatorul nu beneficiază de acelaşi drept;
– I se permite comerciantului să înceteze un contract pe perioadă nedeterminată, fără notificare, fără a avea vreun motiv serios pentru a proceda în acest fel;
– I se permite comerciantului, printr-o clauză, să modifice unilateral condiţiile contractului;
– I se cere consumatorului să-şi îndeplinească obligaţiile, chiar în situaţia în care comerciantul nu şi le îndeplineşte pe ale sale.

Lasă un comentariu