Asociatii unui SRL se pot confrunta cu diverse situatii în care sunt nevoiti sa faca partaje.

În cazul desfiintarii voluntare sau din oficiu a firmei, în cazul retragerii, excluderii, al divortului sau chiar al decesului unui asociat, asociatii sunt nevoiti sa împarta partile sociale sau chiar bunurile societatii ori sa-i

despagubeasca pe cei care au plecat din firma. Societatea are un patrimoniu propriu, distinct de cel al asociatilor. De la acest aspect important porneste rezolvarea multor spete legate de împartirea bunurilor societatii între asociati.
Înainte de a aborda aceasta problema, trebuie facute anumite precizari legate de câteva notiuni cu care opereaza dreptul societatilor comerciale. Este vor­ba de patrimoniul societatii, aporturile asociatilor si capitalul social. Aceste notiuni nu sunt sinonime si au un regim juridic diferit.
Patrimoniul cuprinde activul si pasivul social al societatii. Activul social cuprinde bunurile aduse ca aport, cele dobândite ulterior constituirii, precum si beneficiile nedistri­buite. Pasivul social cuprinde obli­ga­tiile contractuale sau extracontractuale ale societatii. „În lipsa de stipulatie contrara, bunurile constituite ca aport în societate devin proprie­tatea acesteia din momentul înmatricularii ei în Registrul Comer­tu­lui”, spune Legea societatilor comerciale. Deci firma are un patrimoniu propriu, distinct de acela al asocia­tilor. De aici decurg mai multe con­se­cinte. Asociatul nu are niciun drept asupra bunurilor din patrimoniul societatii, chiar daca acestea au fost aduse ca aport propriu. Drep­turile sale reale (de proprietate) se tran­sforma în drept la dividende.
În cazul decesului asociatului, al actionarului, mostenitorii acestuia nu pot pretinde niciun drept asupra bunurilor din patrimoniul societatii, care nu vor intra în masa succesorala. De asemenea, bunurile din pa­trimoniul societatii nu pot fi supuse partajului în cazul divortului dintre soti.
Capitalul social este expresia va­lorica a aporturilor, si în functie de valoarea acestora, adusa de fiecare, este împartit în parti sociale (la SRL). Aportul asociatilor consta în contri­bu­tiile cu care acestia vin la constituirea firmei si care, la societatile cu raspundere limitata, pot fi în bani sau în natura. În cazul aportului în natura, acestea pot fi bunuri mobile sau imobile si se poate transmite so­cietatii atât proprietatea, cât si nu­mai folosinta, cum ar fi o închiriere. Atât aportul în bani, cât si cel în na­tura intra în patrimoniul societatii, cu toate consecintele ce decurg din aceasta.
Deoarece capitalul social este ga­jul general (garantia) al creditori­lor societatii, acesta este fix pe toata du­ra­ta societatii, putând fi micsorat sau marit numai în anumite conditii prevazute de lege.
Spre deosebire de capitalul social care este fix, patrimoniul societatii se modifica în functie de rezultatele ob­tinute de firma pe parcursul de­rularii activitatii.

Sursa: Saptamana Financiara

Un comentariu la „Asociatii unui SRL se pot confrunta cu diverse situatii în care sunt nevoiti sa faca partaje.”

  1. BUNA ZIUA , ASOCIATII pot veni cu aportul in munca , de ex. activitate de transport , pentru U.E ne trebuie formularul A1 si ne am gandit sa platim la fiecare prin contract la casa de pensii si sanatate fara sa fie salariati, se poate ?

Lasă un comentariu