Avocat contracte

Contract de credit
(variantă: credit bancar garantat cu ipotecă)

Încheiat astăzi …………………….
la ………………………………………

I. PĂRŢILE CONTRACTANTE

1.1. Banca ………………………………….. S.A., cu sediul social în ……………………………………………………,
(localitatea)
România, str. ……………………. nr. …………., judeţul/sectorul ………….., având codul unic de înregistrare ……………………….., atribut fiscal ……………………….., număr de ordine în registrul comerţului …………./…………./……………., telefon …………………, fax …………………, reprezentată prin ………………, cu funcţia de ………………, în calitate de creditor ipotecar şi
1.2. S.C. …………………………………………………… S.N.C./S.C.S/.S.A./S.C.A./S.R.L. cu sediul social în …………………………………………………, str. ……………………………. nr. ……, bloc ……, scară ……, etaj ……,
(localitatea)
apartament ……, judeţul/sectorul …….., având codul unic de înregistrare nr. …………, atribut fiscal ………………. şi număr de ordine în registrul comerţului ……../……../……, contul nr. …………………………, deschis la ……………………….., telefon …………………., fax …………………, reprezentată prin …………………………, cu funcţia de …………………………., în calitate de debitor ipotecar
sau
1.2. Asociaţia/Fundaţia/Uniunea/Federaţia ……………………., cu sediul în ……………………………………..,
(localitatea)
str. …………………………….. nr. ……, bloc ……, scară ……, etaj ……, apartament ……, judeţul/sectorul …….., înscrisă la ……………………., în Registrul …………………., sub nr. ……………., pe baza certificatului de înscriere nr. ……………….. din ……………………………….., având contul nr. …………………., deschis la ………………………., telefon ……………………, fax ………………………., cu funcţia de ………………….., în calitate de debitor ipotecar
sau
1.2. Asociaţia familială ………………………………….., cu sediul în ………………………………………………….,
(localitatea)
str. …………………………………. nr. ……, bloc ……, scară ……, etaj ……, apartament ……, judeţul/sectorul
………, posesoarea autorizaţiei nr. ……….. din …………., având contul nr. ………………., deschis la …………………., telefon …………………., fax ………………, reprezentată de ……………….., cu funcţia de ……………., în calitate de debitor ipotecar
sau
1.2. ………………………………………………, cu domiciliul în …………………………………………………………….,
(numele şi prenumele) (localitatea)
str. ………………………… nr. …………, bloc ……, scară …… etaj ……, apartament ……, judeţul/sectorul ……….., posesorul/posesoarea autorizaţiei nr. …………….. din ………………., eliberată de …………….., persoană fizică care desfăşoară activitate economică în mod independent, în calitate de debitor ipotecar
au convenit să încheie prezentul contract de ipotecă, cu respectarea următoarelor clauze:

II. OBIECTUL CONTRACTULUI

2.1. Garantarea creditului revolving1) în valoare de ………………………….., acordat prin convenţia de credit nr. ………. din ………….., de către creditorul ipotecar, rambursabil până la epuizarea plafonului/
perioadei pentru care se acordă.
2.2. Debitorul ipotecar2) garantează rambursarea creditului revolving în condiţiile prevăzute de convenţia de credit sus-menţionată până la concurenţa valorii creditului, cu imobilul3) situate în ………………………………, str. ……………………. nr. ………, bloc ……, scara ……, etaj ……, apartament ……,
(localitatea)
judeţul/sectorul ………. .
2.3. Banca …………………………………, în calitate de creditor ipotecar, prin …………………………………….,
(numele şi prenumele)
având funcţia de ………………………………………, în baza împuternicirii nr. ………………………….., din ………………………, declară că acceptă drept garanţie pentru instituirea creditului revolving acordat ………………………………………………………………………….., în valoare de ………………………………………….,
(denumirea/numele debitorului ipotecar)
imobilul situat în ……………………………….., str. …………………….. nr. ……, bloc ……,scara ……, etaj ……,
(localitatea)
apartament ……, judeţul/sectorul3) ………………………………., proprietatea ……………………………., conform ……………………………………………………………….., autentificat sub nr. ………….. din ……………..,
(denumirea actului de proprietate)
la …………………. .

III. GARANŢII ŞI RĂSPUNDERI

3.1. Imobilul cu care se garantează creditul revolving nu este grevat de sarcini sau servituţi, nu este urmărit în nici un fel şi nu a mai fost şi nu este ipotecat.
3.2. Imobilul are o valoare de ……………………. conform Raportului de expertiză-evaluare nr. …….. din ……………. anexat.
3.3. Impozitele şi taxele pentru imobilul care constituie obiectul prezentului contract de ipotecă sunt achitate la zi, astfel cum rezultă din cazierul fiscal nr. …………….. din ………………. eliberat de Administraţia financiară a ……………………, anexat.

IV. DURATA CONTRACTULUI

4.1. Prezentul contract se încheie pe o durată de ……………………./până la epuizarea plafonului prestabilit în convenţia de credit, începând cu data semnării prezentului contract.

V. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR

5.1. Debitorul ipotecar se obligă ca până la achitarea integrală a împrumutului să nu înstrăineze imobilul care face obiectul prezentului contract, să nu-l greveze cu ipotecă sau alte sarcini, precum şi cu alte împrumuturi sau datorii.
5.2. Creditorul-ipotecar declară că renunţă la cercetarea registrului de înscriere, transcriere şi urmăriri, în conformitate cu prevederile art. 716 alin. 3 din Codul de procedură civilă4) .
5.3. Părţile contractante vor solicita în mod expres judecătoriei înscrierea ipotecii în Registrul de inscripţiuni imobiliare.
5.4. Taxele de autentificare, timbrul judiciar şi onorariul notarial se vor suporta de debitorul ipotecar.

VI. FORŢA MAJORĂ

6.1. Nici una dintre părţile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen sau/şi de executarea în mod necorespunzător – total sau parţial – a oricărei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea sau/şi executarea obligaţiei respective a fost cauzată de forţa majoră, aşa cum este definită de lege.
6.2. Partea care invocă forţa majoră este obligată să notifice celeilalte părţi, în termen de ………………
(zile, ore)
producerea evenimentului şi să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecinţelor lui.
6.3. Dacă în termen de ……………………… de la producere, evenimentul respectiv nu încetează, părţile
(zile, ore)
au dreptul să-şi notifice încetarea de plin drept a prezentului contract, fără ca vreuna dintre ele să pretindă daune-interese.

VII. NOTIFICĂRILE ÎNTRE PĂRŢI

7.1. În accepţiunea părţilor contractante, orice notificare adresată de una dintre acestea celeilalte este valabil îndeplinită dacă va fi transmisă la adresa/sediul prevăzut în partea introductivă a prezentului contract.
7.2. În cazul în care notificarea se face pe cale poştală, ea va fi transmisă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire (A.R.) şi se consideră primită de destinatar la data menţionată de oficiul poştal primitor pe această confirmare.
7.3. Dacă notificarea se trimite prin telefax, ea se consideră primită în prima zi lucrătoare după cea în care a fost expediată.
7.4. Notificările verbale nu se iau în considerare de nici una dintre părţi, dacă nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalităţile prevăzute la alineatele precedente.

VIII. CLAUZE FINALE

8.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între părţile contractante.
8.2. Prezentul contract, împreună cu anexele sale care fac parte integrantă din cuprinsul său, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere verbală dintre acestea, anterioară sau ulterioară încheierii lui.
8.3. Prezentul contract s-a încheiat într-un număr de ……….. exemplare, din care …………… .

CREDITOR IPOTECAR DEBITOR IPOTECAR

Note

1.Credit revolving (revolving credit) – credit reînnoibil în mod automat, fără negocieri suplimentare cu banca care l-a acordat, până la epuizarea unui plafon prestabilit sau până la epuizarea perioadei pentru care a fost acordat. Acest fel de credit se foloseşte frecvent în domeniul comerţului exterior pentru finanţarea exportului de către bancă şi se acordă pentru exporturile care se încasează în tranşe regulate, în funcţie de vânzări şi de ciclul de producţie.
2. Şi eventualii giranţi.
3. Ipoteca se poate institui şi asupra unui teren, în acest caz adaptându-se datele de identificare la specificul acestuia.
4. Creditorul ipotecar are facultatea să-şi impună cercetarea registrului de înscriere, transcriere şi urmărire renunţând la clauza respectivă.

Lasă un comentariu