CÂT TE COSTĂ DACĂ VREI SĂ DAI ÎN JUDECATĂ BANCA in 2018 – 2019 Vezi

 

CÂT TE COSTĂ DACĂ VREI SĂ DAI ÎN JUDECATĂ BANCA

Numărul clienţilor care au apelat la avocaţi pentru a da în judecată băncile din cauza diverselor nereguli din relaţia contractuală cu acestea a ajuns deja la peste 14.000 dosare Vezi si https://www.gandul.info/financiar/cat-te-costa-daca-vrei-sa-dai-in-judecata-banca-gandul-iti-arata-la-ce-te-inhami-daca-nu-iti-convine-actul-aditional-7359074

 

Avocat specializat in procese impotriva bancilor cu actiuni in instanta pentru castigarea comisionului de risc perceput in mod nelegal. Avocat specializat in procese impotriva bancilor pentru anulare clauze abuzive

În conformitate cu art. 4 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive încheiate între comercianţi şi consumatori, clauza contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor contractante.

De asemenea, o clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitatea consumatorului sa influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau condiţiile generale de vânzare practicate de comercianţi pe piaţa produsului sau serviciului respectiv.

Art. 1 lit. a) din anexa Legii 193/2000 defineşte clauza abuzivă ca fiind aceea care dă dreptul comerciantului să modifice unilateral clauzele contractului, fără a avea un motiv întemeiat.

Conform art. 1 lit. a) din anexa Legii 193/2000, în principiu, o clauză care dă dreptul furnizorului de servicii financiare de a modifica rata dobânzii în mod unilateral nu este abuzivă, cu condiţia ca acest lucru să se facă în baza unui motiv întemeiat prevăzut şi în contract şi, totodată, cu condiţia informării imediate a clientului, care să aibă, de asemenea, libertatea de a rezilia imediat contractul.

Bancile insereaza în cuprinsul contractului de credit un „asazis motiv întemeiat” respectiv „intervenirii unor schimbări semnificative pe piaţa monetară” ce trebuie dedus judecăţii.

Motivul „intervenirii unor schimbări semnificative pe piaţa monetară”, nu îndeplineşte condiţiile sus-menţionate , neputându-se stabili, în baza unor criterii obiective, dacă s-a produs în mod real.

Astfel bancile incalca cu bună ştiinţă dispoziţiile contractului de credit, întrucât transformarea ratei dobânzii curente fixe în dobândă variabilă şi, respectiv, majorarea ratei dobânzii se circumscriu noţiunii de modificare a clauzelor convenţiei, care se putea realiza exclusiv în baza acordului părţilor, prin act adiţional la contract, în conformitate cu art. 969 Cod civil, care reglementează forţa obligatorie a contractului, aplicabil la data încheierii contractului de credit.

Clauzele sus-menţionate sunt abuzive, întrucât creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor si acestea (clauzele abuzive) fiind atacate pe cale judiciara (in instanta) va pot ajuta in optimizarea situatiilor financiare personale.

Multumim avocat Coltuc Marius Vicentiu https://www.coltuc.ro

 

2 comentarii la „CÂT TE COSTĂ DACĂ VREI SĂ DAI ÎN JUDECATĂ BANCA in 2018 – 2019 Vezi”

Lasă un comentariu