Ce se poate întâmpla cu francul elvețian in urmatoarea perioada?

O eventuală ieșire a Greciei din Zona Euro ar determina o presiune suplimentară pe francul elvețian (CHF), și așa supraevaluat în acest moment, iar Banca Națională a Elveției (SNB) este pregătită să lupte contra unei noi creșteri a monedei prin intrvenții masive pe piața valutară, a anunțat guvernatorul Thomas Jordan, citat de Reuters.

Și politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), care aplică un program de relaxare cantitativă (QE), aruncând pe piață sume enorme, este considerată de oficialul SNB a sta la baza aprecierii francului elvețian.

„Economia globală a fost într-o stare apropiată de cea de criză permanentă în ultimii opt ani. Presiunile la adresa francului sunt o imagine a acestei situaţii”, a spus Thomas Jordan, care a subliniat că SNB nu are o soluţie facilă pentru rezolvarea problemelor puse de aprecierea francului. „Din păcate, în climatul actual nu există o soluţie uşoară pentru a absorbi turbulenţele externe. Trebuie să acceptăm aceste condiţii economice dificile pentru moment”, a spus preşedintele SNB.

În 15 ianuarie, Banca Națională a Elveţiei a eliminat ancora de curs de 1,20 franci pentru un euro, decizie care a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu euro. Aprecierea abruptă a francului a creat probleme pentru economia elvețiană, mai ales pentru exportatori. SNB a trecut la scăderea dobânzii, intrând în teritoriu negativ, pentru a pondera apetitul piețelor pentru CHF. Thomas Jordan a explicat că, dacă nu ar fi eliminat pragul de 1,20, SNB ar fi pierdut controlul asupra propriei politici monetare.

Lasă un comentariu