Cetatenii Romaniei sunt chemati, in data de 22 noiembrie, la referendumul national privind trecerea la un Parlament unicameral in Romania.Cum comentati?

Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1507/2009 pentru organizarea unui referendum national a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 714, din 22 octombrie 2009.

Decretul semnat de presedintele Romaniei prevede ca “poporul roman sa isi exprime vointa cu privire la urmatoarele probleme de interes national:
1. trecerea la un Parlament unicameral; si
2. reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane.”

Constitutia Romaniei, prevede posibilitatea presedintelui “de a cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national, dupa consultarea Parlamentului.”

In sedinta comuna a Senatului si a Camerei Deputatilor din data de 21 octombrie 2009, initierea de catre Presedintele Romaniei a referendumului national, odata cu alegerile prezidentiale din anul 2009 a primit un aviz negativ. Insa, avizul Parlamentului este doar consultativ.

Potrivit art. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, “referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman cu privire la:
a) revizuirea Constitutiei;
b) demiterea Presedintelui Romaniei;
c) probleme de interes national.”

De asemenea, conform aceluiasi act normativ, in cadrul referendumului, “populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate. “

Astfel, la referendumul din 22 noiembrie, “cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarele intrebari:1. „Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania?”2. „Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?””

Lasă un comentariu