Daunele morale pe RCA: cat „costa”, de fapt, viata unei persoane

Daunele morale pe RCA: cat „costa”, de fapt, viata unei persoane

 

Nu exista in realitate despagubire pentru „daune morale” pentru ca nu le poti masura obiectiv. Poate rudele cuiva sunt super emotive (plang, se arunca pe jos, urla ca din gura de sarpe etc) si a altcuiva nu sunt la fel. Privind din afara ai zice ca rudele din primul caz sunt distruse pe cand cele din al doilea nu. Dar e posibil sa fie exact invers, aia primii sa urle atat pentru ca ei cred ca e normal si asteptat de societate (vezi traditia bocitoarelor la noi) pe cand rudele din al doilea caz sa fie efectiv daramate complet de pierderea celui drag.

Si cum nu poti calcula asa ceva fara a face pe detectivul in viata respectivei familii, singura forma de daune care se poate plati cu bun simt (fata de victima si rude) este dauna materiala.

DA, e cinic dar asta e realitatea. Tu ai vrea un inspector de asigurari sa caute detalii private din viata ta si a familiei tale daca patesti ceva? Daca afla ca tu iti inselai nevasta sau daca ea te insela sa puna asta in dosar si sa scada X% pentru asta deoarece se dovedeste ca „nu va iubeati suficient de mult”? Aceste informatii sa treaca pe la un judecator, pe la agentul de asigurare si pe la oricine mai pune mana pe acel dosar?

Poate sa existe o „baza” de despagubire care sa acopere costul mediu de inmormantare, consiliere psihologica de X ore pentru fiecare membru al familiei plus alte astfel de cheltuieli si asta sa fie „despagubirea morala” la care sa se adauge cea pe care tu o definesti ca „despagubire materiala”.

Lasă un comentariu