Dosar evaluat, dar fara decizie – ANRP

Dosar evaluat, dar fara decizie – ANRP

Dosar evaluat, dar fara decizie - ANRP

Pe rolul instanţelor judecătoreşti există aproximativ 14.000 de litigii în care figurează Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) sau Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD). „În ceea ce priveşte numărul litigiilor câştigate şi a celor pierdute de Autoritate şi de comisiile menţionate mai sus, vă informăm că aceste date statistice sunt în curs de centralizare, un asemenea demers necesitând timp, dat fiind volumul foarte mare de activitate în materie de contencios a instituţiei”, a răspuns ANRP, neputând preciza nici cuantumul total al despăgubirilor care trebuie plătite în urma proceselor pe care ANRP sau CCSD le-a pierdut.

„Suntem însă în măsură să vă comunicăm cuantumul despăgubirilor aprobate în CNCI în perioada iunie-decembrie 2013 în dosarele în care instanţele au admis acţiunile persoanelor îndreptăţite, în contradictoriu cu Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD). Situaţia este următoarea: suma aferentă titlurilor de despăgubire emise în urma hotărârilor judecătoreşti în care instanţa a fixat cuantumul: 590.216.776 lei. Numărul de puncte acordat în dosarele în care instanţa a obligat CCSD/CNCI la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire: 56.036.551.

Atât suma aferentă titlurilor de despăgubire emise pentru dosarele în care instanţa a fixat cuantumul, cât şi suma reprezentând punctele acordate în dosare în care instanţa a obligat CCSD/CNCI la emiterea deciziei sunt incluse în situaţia prezentată la punctul 1 (totalul sumelor în lei şi totalul punctelor acordate urmare deciziilor CNCI)”, se arată în documentul citat. 25.000 de dosare în lucru.
În prezent, la nivelul ANRP sunt în lucru peste 25.000 de dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar şi Legii nr. 10/2001, care vor urma procedura prevăzută de noua lege a restituirilor, Legea nr. 165/2013. „Din iunie 2013, până la sfârşitul lunii decembrie, au avut loc 22 de şedinţe ale Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI). În aproximativ jumătate de an, Comisia a analizat aproximativ 1.500 de dosare de despăgubire, incluzând aici 700 de dosare în care existau hotărâri ale instanţelor prin care se stabilise obligaţia emiterii deciziei de despăgubire, dar şi dosare aprobate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), în care nu fusese emis titlul de despăgubire”, menţionează instituţia.

Potrivit acesteia, anul trecut Comisia Naţională a emis 146 de decizii de compensare prin puncte, al căror cuantum se ridică la 57.879.886 puncte (valoarea unui punct este de 1 leu), şi 231 de titluri de despăgubire, în valoare totală de 804.913.166 lei. „Menţionăm că numeroase dosare care au fost pe agenda Comisiei nu s-au putut soluţiona, deoarece este nevoie de o serie de documente care să ateste dreptul la proprietate, să identifice amplasamentul exact al imobilelor sau să descrie caracteristicile tehnice ale construcţiei, în vederea aplicării grilei notariale, drept pentru care s-a dispus solicitarea acestor înscrisuri persoanelor îndreptăţite sau autorităţilor locale”, se arată în răspunsul ANRP.


Un comentariu la „Dosar evaluat, dar fara decizie – ANRP”

  1. Buna ziua, am si eu o intrebare, am primit decizia de compensare de la anrp, iar ulterior am trimis prin posta recomandata cu confirmare de primire decizia in original si cererea de transformare a punctelor in bani. Posta romană a pierdut plicul, ce este de facut? Multumesc anticipat.

Lasă un comentariu