Emigrare Canada cu cetatenie maghiara – Emigrare

Emigrare Canada cu cetatenie maghiara – Emigrare

Emigrare Canada cu cetatenie maghiara - Emigrare

Pe 27 iunie 2012 a fost emis de catre Guvernul Quebecului un decret (698/2012) a carui punere in aplicare s-a produs pe 24 august 2012 prin Directiva de Gestiune Nr. 2012-002    . Prin acest act normativa s-au aprobat cu efect retroactiv masurile anuntate la sfarsitul lui martie de catre MICC (Ministerul Imigratiei si Comunitatilor culturale din Quebec) care au sistat primirea tuturor dosarelor de emigrare ale oamenilor de afaceri (investitori, antreprenori si liber profesionisti) precum si a grosului celor depuse de asa numitii « travailleurs qualifiés », printre care se numara imensa majoritate a amatorilor de emigrare din Romania. Masura suspendarii este prezentata ca o regula generala, de la care decretul enumera in mod limitativ un numar de exceptii ce includ pe cei cu oferte de lucru validate de guvern si pe cei aflatyio deja in Quebec cu permise de munca sau la studii; in plus sunt exceptati prin decret de la suspendare candidatii care, conform listelor publicate in martie a.c., au vocatia la 16, 12 sau 6 puncte pentru domeniile lor de studii (inclusiv cei casatoriti cu persoane care conform acelorasi liste pot primi cel putin 2 puncte la acest factor).

Este adevarat ca decretul nu mai pomeneste de plafonul introdus initial la sfarsitul lui martie a.c. pentru cei care au vocatie la 6 puncte, dar aceasta nu inseamna ca cei amenintati de acel plafon pot dormi linistiti, pentru ca acelasi decret mentioneaza că cifra maxima de certificate de selectie pe care Quebecul le va elibera in 2012 este de 41000, iar ministrul imigratiei are oricand dreptul sa suspende primirea de dosare cu efect retroactiv (pe trei luni). Cei pentru care se stabilise initial plafonul sunt la coada listei de candidati care mai pot depune dosare si ca atare vor fi primii sacrificati.
Prevederile decretului cu pricina au fost introduse in sistemul informational al MICC pe 15 august 2012, printr-o nota “privind procedurile de imigratie”.

In concluzie, sfatul meu catre cei din grupul care primeste numai 6 puncte pentru domeniul de studii este sa nu se culce pe o ureche si sa procedeze ca si cand plafonul ar fi inca in vigoare.

Cine se uita azi pe situl Imigratiei din Quebec nu va gasi asadar vreo mentiune despre plafonul de 14300 de dosare ce se anuntase in martie ca va reprezenta limita pentru candidatii cu studii care sunt evaluate cu 6 puncte (titularul, sau 2 dependentul). Cu toate acestea, MICC nu a publicat nici un moment vreun comunicat in sensul ca s-a renuntat la acel plafon; pur si simplu a disparut din website. Or, plafonul a fost instituit prin ordin al ministrului imigratiei, pe cand decretul sus-mentionat este o masura legislativa adoptata de Guvern, care nu se ocupa cu stabilirea de cote de imigranti pentru ca a delegat aceasta atributie ministrului. In expunerea de motive a acelui decret, ca si in Directiva de gestiune din 24 august, chiar se reitereaza competenta ministrului de a introduce plafoane cand i se pare ca numarul de dosare depuse depaseste capacitatea de absorbtie a Quebecului.

Asadar, nu avem deloc certitudinea că plafonul in discutie nu continua sa existe in “background”, ca un etalon de uz intern al MICC si este de datoria noastra sa prevenim cititorii că riscul continua sa existe pentru cei din categoria vizata initial de acest plafon, ca la un moment dat sa se anunte ca dosarele primite in ultimele trei luni se vor restitui fara procesare. Ar fi o masura mult mai putin severa decat cea luata de guvernul federal canadian care restituie 300 de mii de dosare depuse inainte de 2008, desi la data cand au fost inregistrate corespundeau criteriilor atunci in vigoare.


Un comentariu la „Emigrare Canada cu cetatenie maghiara – Emigrare”

  1. Any tips and advice in preparing for my job application to an employer in Canada? Anything that would help will be very much appreciated!

Lasă un comentariu