Firme fantoma Romania

Procurorii DIICOT, serviciul Teritorial Neamţ, au început să descoase ghemul încâlcit al unei inginerii financiare în urmă cu o lună. După o serie de percheziţii domiciliare, anchetatorii au reţinut trei persoane sub acuzaţia de aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Liderul grupului, Andrei Părpăuţă, de 37 de ani, a ajuns atunci după gratii şi nici ieri instanţa nu s-a lăsat impresionată menţinând starea de arest pentru încă 30 de zile.

Părpăuţă este acuzat că în perioada 2009-2011 a înfiinţat mai multe firme împreună cu membrii grupării, titularii de afacere fiind persoane din anturajul învinuiţilor. El era însă unic împuternicit în relaţiile firmelor cu băncile, respectiv retrageri de numerar.

Comision de 25%

„Creierul afacerii” avea deplină acoperire legală, deţinând împuterniciri autentificate notarial şi dreptul exclusiv de a face aceste retrageri. „Activitatea grupului infracţional a avut loc timp de circa doi ani, în perioada 2009-2011. Pe lângă prejudiciul de 15 milioane de lei, estimat iniţial se mai adaugă un alt prejudiciu de 1,4 milioane de lei”, a spus procurorul Cezar Talpău, şeful DIICOT Neamţ.Ca să obţină banii, membrii grupării de criminalitate organizată au folosit 45 de societăţi comerciale înregistrate pe numele persoanelor din anturajul lor.

Reţeaua avea ca scop găsirea de oameni uşor de convins, care, în schimbul unor sume modice, semnau preluarea firmelor fantomă controlate de Părpăuţă. La firmele astfel înfiinţate se emiteau facturi fictive, se simula achitarea acestora prin transferuri bancare, pentru ca apoi sumele de bani să fie retrase în numerar de Andrei Părpăuţă. Acesta le împărţea ulterior administratorilor societăţilor care făceau plăţile, iar procurorii spun că Părpăuţă beneficia de un comision de 25% din suma tranzacţionată. Pentru a nu fi traşi la răspundere, învinuiţii distrugeau facturile şi închideau firmele după efectuarea tranzacţiilor ilicite.

Săptămâna trecută, lui Părpăuţă i s-au alăturat în arest Ştefan Ionuţ Tendeleu (27 de ani) şi Claudiu Roland Hagimă (35 de ani), acuzaţi de aderare la grup infracţional organizat, complicitate la spălare de bani şi evaziune fiscală.

Lasă un comentariu