Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale

Deja împovarate de taxe si impozite, societatile comerciale vor fi nevoite sa duca în spate si împrumuturile contractate de firmele cu care vor fuziona, fara a avea drept de opozitie. Si acest lucru se va reflecta, evident, în pretul

 

produsului finit, ceea ce constrânge consumul. Dupa ce a fost respinsa de trei ori de catre premierul Emil Boc, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale, care stabileste, printre altele, ca împrumuturile contractate de societatile cu pierderi care iau parte la fuziune sunt suportate, în cote parti, si de cele care au profit.
Spre exemplu, de mai bine de o jumatate de an se discuta despre fuziunea mai multor societati din domeniul energetic pentru a se forma cele doua companii nationale Electra si Hidroenergetica. De-a lungul timpului, fuziunea a fost aspru criticata atât de societatea civila, cât si de Consiliul Concurentei care a deschis chiar si o investigatie în acest sens.
Concret, opozantii reclamau faptul ca, prin fuziunea acestor companii, Electra si Hidroenergetica ar detine monopolul pe piata energetica, iar societatile lor componente care au profit ar trebui sa duca în cârca povara tuturor celorlalte care au pierderi.
Mai mult, potrivit ordonantei de modificare a Legii 31/1990, în cazul în care societatile cu pierderi fac împrumuturi pentru modernizare, companiile profitabile vor trebui sa suporte, pe lânga propriile credite, si ratele pe care ar trebui sa le plateasca firmele cu pierderi.
Or, acest lucru ar duce, în mod inevitabil, la dublarea pretului energiei electrice, ceea ce ar împovara si mai mult societatea româneasca.
Prin adoptarea de catre Guvern a acestui act normativ, dreptul de opozitie devine aproape inexistent: “Formularea unei opozitii în temeiul alin. (1) nu are ca efect suspendarea executarii fuziunii sau divizarii si nu împiedica realizarea fuziunii sau divizarii”, se precizeaza la alin. (3) al art. 243.
Cu alte cuvinte, opuneti-va voi “în termen de 30 de zile de la data publicarii proiectului de fuziune sau de divizare în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a”, ca noi tot ce stim facem.
Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu