Incredibil:Nulitatea Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011

Societatea Română pentru Drepturile Omului demarează procedurile pentru anularea în contencios administrativ a Decretului Presedintelui Romaniei nr. 518 din 01 iunie 2011 de promulgare a Legii 71/2011, privind punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009, Noul Cod civil.

 

 

Din analiza continutului Legii nr. 71 se constată că data adoptării acesteia, înscrisă în finalul actului normativ, după semnăturile preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului, este de 03 iunie 2011.

Mergând mai departe şi vizualizând Decretul prin care Preşedintele României a promulgat această lege, constatăm cu stupoare că acesta a fost emis sub nr. 518 din 01 iunie 2011, prin urmare se constata ca, Decretul de promulgare a fost emis cu două zile înaintea adoptării legii.

Este cert ca, interpretand textele legale pertinente, promulgarea prin Decret prezidential a unei legi apare ca fiind un ultim accept formal necesar finalizării procesului legislativ şi care, atât printr-o logică juridica elementară cât şi printr-un studiu minimal al Constituţiei, acest act, nu poate fi decât ulterior momentului adoptării legii. De altfel art. 77 din Constituţie denumit marginal “promulgarea legii”, prevede foarte clar că “Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire”. Prin interpretarea textului constitutional sus mentionat, precum si din interpretarea art. 100 alin. 1 din Constitutie, potrivit caruia “In exercitarea atributiilor sale, Presedintele Romaniei emite decrete care se publica in Monitoul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta actului”, rezulta ca este inconceptibil ca Decretul prezidential sa poarte o data anterioara legii adoptate de Parlament, atragand pe cale de consecinta inexistenta actului normativ astfel publicat in Monitorul Oficial. Regulemente celor doua Camere parlamentare dispun in acelasi sens.

Or, din simpla analiză a conţinutului Legii, asa cum apare publicata în Monitorul Oficial, constatăm cu surprindere că decretul prezidential de promulgare a Legii nr. 71 este emis cu două zile mai înainte decât momentul adoptării legii in cauza de catre Parlament atragand, pe cale de consecinta nulitatea actului.

Lasă un comentariu