Model de contract civil de angajare

Model de contract civil de angajare

CONTRACT CIVIL DE ANGAJARE

Nr._din_

1. Prevederi generale

1. S.C._, cu sediul în , şi

2. _, domiciliat în_, încheie prezentul contract de angajare, începând cu data de_.

2. Perioada de angajare

S.C._ angajează pe_, începând cu data de_, până la data de_, cu excepţia situaţiei în care contractul de angajare ia sfârşit la o dată anterioară în funcţie de condiţiile stabilite prin acest contract de angajare.

3. Sarcinile angajatului

S.C._este de acord să angajeze pe_, în funcţia de_, sarcinile de lucru ale angajatului fiind:_.

Angajatul va trebui, de asemenea, să ducă la îndeplinire orice alte sarcini care, de obicei, revin funcţiei de , ca şi alte activităţi pe care le solicită S.C._.

Angajatul este de acord să ducă la îndeplinire sarcinile pe măsura posibilităţilor şi experienţei sale. Angajatul este de acord, de asemenea, să lucreze norma întreagă de timp determinată prin prezentul contract de angajare.

4. Plata angajatului

S.C. îi va plăti angajatului o remuneraţie de lei lunar (sau anual), caz în care remuneraţia va fi în sume egale în fiecare_(unitatea de timp).

5. Rambursarea cheltuielilor

S. C._este de acord să ramburseze cheltuielile pe care le face din partea S.C. _, pentru S.C. _, şi cu care S.C._este de acord în prealabil. Pentru a i se deconta cheltuielile, angajatul trebuie să prezinte S.C._ o listă amănunţită a cheltuielilor însoţită de chitanţele corespunzătoare.

6. Concediul de odihnă

Angajatul are dreptul la zile de concediu de odihnă pe an cu plata integrală a remuneraţiei după luni de activitate. Angajatul îşi va lua concediul în perioada de timp stabilită de S. C._şi angajat de comun acord.
7. Concediul medical

Angajatul are dreptul la maximum zile de concediu de boală sau incapacitate de muncă plătit pe an. S.C._poate solicita angajatului o explicaţie scrisă

a motivelor absenţei sale, inclusiv o notă de la medic care să ateste motivul medical al incapacităţii de muncă a angajatului.

8. Sfârşitul contractului de angajare

A. S.C._poate pune capăt acestui contract de angajare imediat ce angajatul a încălcat prevederile contractului de angajare sau orice alte restricţii legale în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, inclusiv, dar nu numai, în caz de necinste, incompetenţă, condamnare pentru infracţiune. Angajatul va fi plătit pentru perioada de lucru efectuată până la data încetării.

B. S.C. _ poate pune capăt în scris acestui contract de angajare printr-o înştiinţare scrisă înaintată cu_zile în prealabil, dacă angajatul devine inapt fizic sau mental după cum atestă certificatul unui medic ales de S. C. Angajatului i se va plăti salariul pentru timpul de lucru efectuat.

C. Moartea angajatului determină încetarea imediată a contractului de angajate. Moştenitorului angajatului, potrivit legii, li se va plăti salariul acestuia pentru perioada de lucru efectuată.

După cum atestă semnăturile de mai jos, S. C._şi angajatul au semnat

acest contract de angajare la data de_.

S.C._

Angajatul_

Explicații teoretice

Societăţile comerciale cu activitate mai mare sunt obligate să angajeze personal care să contribuie la realizarea obiectului şi a scopului societăţii (personal cu fimcţie de conducere, vânzători, cercetători, contabili, şoferi etc.).

Angajarea personalului necesită încheierea unui contract civil de angajare căruia să nu-i fie aplicabile dispoziţiile legislaţiei muncii (care sunt mai restrictive) sau un contract de muncă căruia să i se aplice dispoziţiile legislaţiei muncii.

în ambele situaţii, contractul trebuie să conţină anumite prevederi obligatorii, cum ar fi:

– durata contractului;

– îndatoririle ambelor părţi;

– consecinţele în cazul în care una dintre părţi nu-şi respectă obligaţiile;

– cine are dreptul asupra descoperirilor sau invenţiilor;

– ce documente sunt confidenţiale;

– salariul, data plăţii, ore suplimentare, plata pentru perioada de boală, concediu, incapacitate sau invaliditate ivite în timpul angajării;
– în ce condiţii contractul poate fi anulat (desfiinţat);

– cine plăteşte impozitul pe venit etc.;

– cine suportă cheltuielile de transport, deplasare, cazare, convorbiri telefonice, fotocopiere, imprimare etc.

Lasă un comentariu