Proprietatea periodica – drepturi si obligatii

Proprietatea periodica nu se confunda cu proprietatea comuna. In cadrul proprietatii periodice, fiecare titular exercita singur dreptul de proprietate, existand mai multi proprietari asupra aceluiasi bun si nu mai multi coproprietari ai aceluiasi bun. Exemplele se regasesc in

 

 

special in privinta imobilelor cu destinatia de „case de vacanta”, insa atat imobilele, cat si bunurile mobile pot fi obiect al dreptului de proprietate periodica. Acesta apare in temeiul unui act juridic (conventie, testament), fiind aplicabile dispozitiile in materie de carte funciara.

Caracteristicile proprietatii periodice

Obiectul dreptului de proprietate periodica ramane nefractionat in materialitatea sa, nu se imparte pe cote – parti, ci pe transe de timp, in care fiecare titular isi exercita prerogativele dreptului sau. In privinta intervalului de timp ce ii revine, fiecare coproprietar poate incheia, in conditiile legii, acte precum inchirierea, vanzarea, ipotecarea si alte asemenea. Actele de administrare sau de dispozitie privind cota-parte din dreptul de proprietate, aferenta unui alt interval de timp, sunt inopozabile titularului cotei-parti respective.

In raporturile cu tertii cocontractanti de buna-credinta, actele de administrare sau de dispozitie mentionate sunt lovite de nulitate relativa. Fiecare coproprietar are obligatia de a face acte de conservare, in asa fel incat sa nu impiedice sau sa ingreuneze exercitarea drepturilor celorlalti coproprietari. In functie de reparatiile facute, fiecare coproprietar este obligat sa contribuie la cheltuieli, in raport de cota-parte detinuta. In ceea ce priveste actele prin care se consuma in tot sau in parte substanta bunului, toti coproprietarii trebuie sa-si exprime acordul.

Excluderea unui proprietar si incetarea proprietatii periodice

Daca unul dintre coproprietari nu respecta obligatiile prevazute si tulbura in mod grav exercitarea proprietatii periodice, acesta va putea fi exclus, prin hotarare judecatoreasca, la cererea coproprietarului vatamat. Excluderea va putea fi dispusa doar daca unul dintre coproprietari sau un tert cumpara cota-parte a celui exclus

Lasă un comentariu