Scrisoare deschisa catre Procurorul general in problema diplomelor Spiru Haret

Textul legal: Art. 514 CPC
Pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiile de conducere ale curtilor de apel, precum si Avocatul Poporului au indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.

Problema de drept este urmatoarea:toate tribunalele din tara,in afara de Tribunalul Bucuresti admit cererile de eliberare/recunoastere diplome Spiru Haret de la ID si FR,promotiile 2008-2009.

Se pune intrebarea : de ce aceasta interpretare neunitara sau mai bine zis de ce 99% din tribunalele din Romania admit aceste cereri si Tribunalul Bucuresti NU?

Am publicat pe acest site hotarari castigate pe tribunalele din tara pe 2013,in afara de Tribunalul Bucuresti din sursa oficiala portal.just.ro

Un justitiabil nu are calitate activa de a initia recursul in interesul legii,acesta calitate apartine DOAR PROCURORULUI GENERAL A ROMANIEI

Cabinet de avocat Coltuc v-a trimite o adresa facultativa catre Ministrul Justitiei, Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiilor de conducere ale curtilor de apel, precum si Avocatului Poporului in vederea sesizarii PROCURORULUI GENERAL A ROMANIEI

Este admisibil un astfel de demers?

Textul legal

Conditii de admisibilitate Art. 515 CPC
Recursul in interesul legii este admisibil numai daca se face dovada ca problemele de drept care formeaza obiectul judecatii au fost solutionate in mod diferit prin hotarari judecatoresti definitive, care se anexeaza cererii.

Se vor anexa aceste hotarari la adresa facultativa

Ce se poate castiga?

Continutul hotararii si efectele ei Art. 517 CPC
(1) Asupra cererii, completul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se pronunta prin decizie.
(2) Decizia se pronunta numai in interesul legii si nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor din acele procese.
(3) Decizia se motiveaza in termen de cel mult 30 de zile de la pronuntare si se publica in cel mult 15 zile de la motivare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(4) Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Incetarea efectelor deciziei Art. 518 CPC
Decizia in interesul legii isi inceteaza aplicabilitatea la data modificarii, abrogarii sau constatarii neconstitutionalitatii dispozitiei legale care a facut obiectul interpretarii.

Se poate deci indrepta si unifica jurisprudenta in acesta materie-Decizia se pronunta numai in interesul legii si nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor din acele procese precizeaza avocat Coltuc

Multumim

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Lasă un comentariu