Spitalele vor fi preluate de primarii, incepand de marti-22.06.2010

Directiile de sanatate publica vor actualiza, in aceasta perioada, datele privind structura si personalul unitatilor sanitare pe care le transfera.„Incepand de maine (Nota Avocatnet.ro: marti), autoritatile locale

pot incepe procesul de preluare a unitatilor sanitare de la directiile de sanatate publica. Ministerul Sanatatii a finalizat legislatia in acest sens.”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, intr-o videoconferinta cu autoritatile sanitare din judete.

Potrivit ministrului, descentralizarea va reprezenta solutia pe termen lung pentru eficientizarea sistemului sanitar si pentru asigurarea transparentei decizionale in sistemul serviciilor sanitare spitalicesti din Romania.

Cseke Attila considera ca autoritatile se pot implica in acest fel, si din punct de vedere al serviciilor medicale, in bunastarea comunitatii.

In acest sens, Ordonanta de Urgenta nr. 48/2010 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii a fost publicata in M.Of.

Astfel, pana la data de 1 iulie 2010, Ministerul Sanatatii va finaliza transferul a peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public. Din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei, se vor transfera catre autoritatea locala un numar de 373 unitati. In reteaua Ministerului Sanatatii vor ramane un numar de 62 unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante).

MS precizeaza ca transferul managementului spitelelor se va face catre autoritatile administratiei publice locale care detin proprietatea imobilului.

Lasă un comentariu