Va fi sau nu interzis Uber,Taxify si Blackcab?Analiza avocat Coltuc

Va fi sau nu interzis Uber,Taxify si Blackcab?Analiza avocat Coltuc #coltuc

 

Ati auzit sintagma : STAY BACK,IT IS USA HERE!

 

Guvernul, OUG care interzice UBER și Taxify! Ce prevede noua lege

Legea sancționează și în acest moment taximetria ilegală, numai că amenda de până la 5.000 de lei e mai greu de aplicat practic pentru că trebuie dovedit caracterul repetat al faptei. Odată ce printr-un proiect act normativ pus recent în dezbatere va fi scoasă condiția caracterului repetat, amendarea se va putea face mai ușor, însă e incorect să spunem că acest proiect interzice ridesharingul în România. Deja s-a spus, la nivelul Uniunii Europene, că Uber poate fi obligată să se autorizeze pentru transportul de persoane, dar o reglementare în acest sens nu există acum la noi. Există însă niște proiecte de legi cu acest obiect.

 

De prin lume adunate

Italia nu este prima ţară din Uniunea Europeană care interzice aplicaţia Uber. La finalul lunii martie şi Danemarca, ţară în care Uber intrase din noiembrie 2014, a decis să interzică serviciul alternativ, ca urmare a unei noi legi a taxiurilor care le impune şoferilor utilizarea taximetrelor, conform Reuters.

Încă de la intrarea pe piaţa din Danemarca în noiembrie 2014, Uber s-a confruntat cu o serie de plângeri din partea companiilor de taxi şi a politicienilor care susţineau că firma americană nu îndeplineşte standardele legale ale companiilor de taxi.

În prezent, Uber este în 21 de state europene, cu excepţia: Malta, Cipru, Luxembourg, Slovenia, Bulgaria, Ungaria şi, din 18 aprilie, Danemarca. Uber face în continuare demersuri pentru a reveni, aşa cum s-a întâmplat în cazul Spaniei, de exemplu.

Comisia Europeană a publicat în iunie anul trecut un set de recomandări pentru statele membre, privind economia colaborativă. Comisia spune că serviciile ca Uber nu trebuie interzise, ci reglementate (fie prin adaptarea cadrului legislativ existent, fie prin crearea unei legislaţii noi) aşa cum au ales majoritatea statelor din Uniunea Europeană.

Pe la noi

Guvernul, OUG care interzice UBER și Taxify

În proiectul de ordonanță, afișat pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării, se interzice transportul public de persoane, contra cost, cu un automobil, în cazul în care proprietarul nu are ori o autorizație valabilă de taxi, ori o copie conformă valabilă. Astfel, cei care oferă servicii de taximetrie fără autorizație, riscă de la prima abatere amenzi de 5.000 de lei. În plus, acum, amenda se aplică numai în cazul în care aceste fapte au loc în repetate rânduri.

Lasă un comentariu