Ti-au disparut bani de pe card! CE FAC?

Asadar, primul lucru pe care il are de facut victima unei fraude este sa contacteze banca, dupa care trebuie sa se prezinte la o unitate a acesteia si sa completeze formularele necesare indicate. In plus, clientul trebuie sa sesizeze cat mai repede organele de urmarire penala.

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/j2HJByWAr4T

Urmeaza apoi o perioada de asteptare care variaza de la o institutie la alta si de la un caz la altul, pe parcusul careia banca si politia isi transmit documente, iar la final se da verdictul.

  • Ce inseamna neglijenta? Neglijenta este asociata cu nerespectarea de catre client a obligatiilor ce ii revin in vederea pastrarii in siguranta a cardului si a elementelor de securitate. De exemplu, clientul nu trebuie sa inmaneze cardul unei alte persoane, sa expuna codul PIN, sa il comunice unei alte persoane etc.

Este esentiala observarea intr-un timp cat mai scurt a fraudei, serviciile de notificare prin SMS sau verificarea frecventa a tranzactiilor fiind utile in acest sens. Un rol important ii revine si bancii care trebuie sa monitorizeze activ tranzactiile si identifice operatiunile suspecte.

 

 

La Banca Romaneasca, in caz de frauda exista intotdeauna o ancheta efectuata de politie prin care se stabileste faptuitorul si in final clientul isi primeste banii inapoi, atat timp cat nu se considera neglijenta in utilizarea cardului, conform cu prevederile Regulamentului nr. 6/2006 – BNR, ordonanta de urgenta nr. 113/2009, ne-au spus reprezentantii Bnacii.

BRD ne-a precizat ca utilizatorul trebuie in primul rand sa completeze un aviz de refuz la plata pentru operatiunea sau operatiunile pe care nu le recunoaste, urmand ca ulterior banca sa faca investigatiile necesare stabilirii circumstantelor in care au fost efectuate acestea.


La finalul analizei banca va comunica clientului rezultatul investigatiei si stabileste raspunderea vizavi de operatiunea/operatiunile contestate.

Olimpia Limbide, manager card fraud monitoring la ING Bank, a explicat pentru Ziare.com ca un proces de investigare este declansat imediat in situatia in care este sesizata o frauda, clientul fiind indrumat cu privire la pasii de urmat.

„La final, pe baza documentelor obtinute si a analizei tuturor circumstantelor, se ia decizia de solutionare a cazului. In anumite situatii, in care un posesor de card reclama tranzactii frauduloase, acest client este indrumat si catre Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate pentru anuntarea evenimentului.

In acest fel se obtine si suportul Politiei in investigarea unui caz de frauda”, a completat Olimpia Limbide.

Recomandam clientilor sa fie atenti la tentativele de phishing. O banca sau un operator de telefonie mobila sau orice alta institutie nu vor solicita niciodata prin email, SMS sau prin accesarea unui link informatii confidentiale legate de conturi bancare, carduri sau coduri PIN. Aceste campanii de informare sunt efectuate in mod activ de catre ING, fie prin mesajele actualizate periodic pe site-ul bancii, fie prin paragrafele standard care se ataseaza la finalul mesajelor trimise de ING, Olimpia Limbide, ING Bank

La Millennium Bank, clientii trebuie sa ofere bancii toate informatiile legate de incident, prin completarea unei declaratii care sa cuprinda cat mai multe detalii despre tranzactia sau tranzactiile respective, dupa care banca va analiza cazul, luand in calcul natura elementelor de securitate personalizate ale cardurilor (de exemplu, coduri de securitate), situatia in care acestea au fost pierdute sau furate, respectarea sau nerespectarea de catre clienti a obligatiilor care le revin.

In analiza acestor cazuri, bancile aplica prevederile Ordonantei de urgenta privind serviciile de plata nr. 113/octombrie 2009 publicata in MO 385/12.10.2009 si ale regulamentelor organizatiei internationale sub care a fost emis cardul (Visa sau MasterCard), potrivit reprezentantilor Millennium Bank.

Acestia au adaugat ca bancile despagubesc integral clientii care au respectat toate obligatiile ce le revin: au utilizat cardul in conformitate cu termenii specificati in Conditiile Generale Bancare, au luat toate masurile posibile pentru pastrarea in siguranta a elementelor de securitate personalizate ale cardului.

 

 

 

Lasă un comentariu