Open/Close Menu Coltuc si Asociatii - FIRMA NUMARUL 1 in Servicii de consultanta afaceri /gdpr/muncii/firme/recuperari creante/avocati afiliati Urmareste #livecoltuc
Ce este Parchetul European

În aprilie 2017, 16 state membre au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO), utilizând procedura „cooperării consolidate”.

Ulterior, și alte țări au decis să se alăture acestor eforturi pentru a proteja bugetul UE împotriva fraudei: în prezent, sunt 22 de state membre participante.

Odată ce va fi funcțional, Parchetul UE va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum:

 • frauda
 • corupția
 • spălarea de bani
 • frauda transfrontalieră în materie de TVA

Pe această pagină puteți afla mai multe despre:

 • motivul pentru care a fost instituit Parchetul UE
 • rolul și structura Parchetului UE
 • felul în care cooperarea consolidată a devenit realitate

State membre participante

Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Țările de Jos.

De ce avem nevoie de un Parchet al UE?

Statele membre pierd cel puțin 50 de miliarde EUR în venituri din TVA în fiecare an din cauza fraudei transnaționale. De asemenea, acestea au raportat că aproximativ 638 de milioane EUR din fondurile structurale ale UE au fost utilizate abuziv în 2015.

Până acum, numai autoritățile naționale puteau să investigheze astfel de infracțiuni. Cu toate acestea, jurisdicția lor se oprește la frontierele naționale, lăsând procurorii naționali cu instrumente limitate de combatere a criminalității financiare la scară largă la nivel transfrontalier.

În mod similar, organele existente ale UE, cum ar fi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) sau Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust), nu sunt în măsură să inițieze investigații sau urmăriri penale în statele membre.

Parchetul European va contribui la depășirea acestor neajunsuri și la reprimarea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Rolul și structura Parchetului UE

Rol

Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR.

Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.

Infografic – Structura Parchetului European

Sursă: Comisia Europeană
Sursă: Comisia Europeană

Structură

Parchetul UE va avea o structură pe două niveluri.

Nivelul strategic va fi compus din:

 • un procuror-șef european, responsabil cu gestionarea EPPO și organizarea activității acestuia
 • un colegiu al procurorilor, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice

Nivelul operațional va cuprinde:

 • procurori europeni delegați, responsabili pentru desfășurarea investigațiilor și urmăririlor penale
 • camere permanente, care vor monitoriza și direcționa investigațiile și vor lua decizii privind chestiuni operaționale

Când își va începe activitatea Parchetul UE?

Comisia va stabili data de începere a operațiunilor EPPO de îndată ce acesta va fi instituit. Pentru aceasta se va baza pe o propunere din partea procurorului-șef european.

Parchetul UE ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020, dat fiind faptul că se preconizează că etapa de instituire va dura doi până la trei ani.

De la adoptarea Regulamentului privind EPPO, Comisia a transmis în mod regulat miniștrilor de justiție informări cu privire la instituirea acestuia.

Comisia a început deja să lucreze la o serie de pași în direcția creării Parchetului, și anume:

 • numirea unui director administrativ interimar
 • selectarea procurorului-șef european
 • selectarea procurorilor europeni
 • întocmirea bugetului

Cum a fost lansată cooperarea consolidată

Comisia și-a prezentat propunerea de instituire a Parchetului European în 2013. Pentru a fi adoptată, Consiliul trebuia să fie de acord în unanimitate și să obțină aprobarea Parlamentului European.

După mai mult de trei ani de negocieri, Consiliul nu a reușit să ajungă la un acord unanim cu privire la propunere. Lipsa unanimității a fost înregistrată de Consiliu în februarie 2017 și a fost confirmată de Consiliul European în luna următoare.

În acest tip de situații, cooperarea consolidată poate fi întreprinsă de un grup de cel puțin nouă state membre, în conformitate cu tratatele UE.

Cooperarea consolidată privind Parchetul European a fost, prin urmare, lansată în aprilie 2017.

Două luni mai târziu, statele membre participante au ajuns la un acord cu privire la regulament, la 8 iunie 2017. Parlamentul și-a dat aprobarea la 5 octombrie 2017. Ulterior, Consiliul a adoptat Regulamentul privind EPPO la 12 octombrie, care a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017.


Coltuc si Asociatii sai

#livecoltuc - coltucsiasociatii.ro Manager Coltuc Marius Vicentiu Whatsapp 0745 150 894
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2019 by Coltuc

logo-footer