Consiliul Europei a adoptat poziția sa în primă lectură privind noile norme la nivelul întregii UE privind procedurile de insolvență. Parlamentul European

Noile norme au drept obiectiv creșterea eficienței și a eficacității procedurilor de insolvență transfrontaliere, în beneficiul debitorilor și al creditorilor, facilitând supraviețuirea întreprinderilor și acordând o a doua șansă antreprenorilor. Ele aliniază, de asemenea, actualul regulament privind insolvența la evoluțiile din legislațiile naționale în materie de insolvență care au avut loc de la intrarea în vigoare a acestuia în 2002.

Conform cifrelor furnizate de Comisia Europeană, în fiecare an, în Uniunea Europeană, aceste proceduri afectează un număr estimat de 200 000 de întreprinderi, ceea ce înseamnă că sunt în joc 1,7 milioane de locuri de muncă . Un sfert dintre aceste proceduri de insolvență conțin un element transfrontalier.

Dzintars Rasnačs, ministrul leton al justiției și președinte al Consiliului, a declarat: „Regulamentul oferă un regim de insolvență îmbunătățit, care nu numai că vizează o protecție sporită a intereselor creditorilor, ci asigură, de asemenea, un cadru de reglementare. Cred că acest nou regulament este cu siguranță un pas în direcția bună deoarece stabilește norme mai eficace privind procedurile de insolvență transfrontaliere, ceea ce va contribui la realizarea uneia dintre prioritățile actuale – de a stimula creșterea economică în Europa.”

Domeniul de aplicare al regulamentului a fost extins astfel încât să cuprindă mai mult decât procedurile de lichidare deja incluse în regulamentul în vigoare. De asemenea, noile norme includ:

  • proceduri care prevăd restructurarea unui debitor într-o etapă în care există doar o probabilitate a insolvenței
  • proceduri care lasă debitorului controlul deplin sau parțial asupra activelor și activității sale
  • proceduri de descărcare de datorie sau de ajustare a datoriilor consumatorilor și persoanelor care desfășoară o activitate independentă.

Lasă un comentariu