Stabilirea rezultatului alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice

Prin Incheierea din 24 februarie 2014, pronuntata in Dosarul nr. 4.638/257/2012, in baza art. 475 din Codul de procedura penala, Curtea de Apel Alba Iulia – Sectia penala si pentru cauze cu minori a dispus sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal,in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice.

AVOCAT COLTUC MARIUS VICENTIU
AVOCAT COLTUC MARIUS VICENTIU

Opinia instantelor judecatoresti

Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala si-a exprimat opinia in sensul ca „la stabilirea intrunirii elementelor constitutive ale infractiunii trebuie avuta in vedere valoarea alcoolemiei rezultata din prima prelevare de mostre biologice, aceasta fiind cea mai apropiata de momentul conducerii autovehiculului si deci a savarsirii infractiunii“, neidentificand practica judiciara relevanta.

Judecatoriile Sector 1, 4 si 5 Bucuresti au aratat ca „stabilirea caracterului infractional in functie de rezultatul primei prelevari corespunde cel mai bine valorilor sociale ocrotite. Astfel, daca rezultatul primei prelevari este mai mare decat al celei de-a doua, atunci imbibatia alcoolica din momentul savarsirii faptei era mai mare decat cele existente la momentul celor doua prelevari, ceea ce dovedeste gradul de pericol social superior.“

Judecatoria Sector 2 si-a exprimat punctul de vedere in sensul relevantei penale a probei cu valoarea cea mai mare, iar Judecatoria Sector 6 in sensul probei cu valoarea cea mai mica, in baza principiului in dubio pro reo, deoarece nu intotdeauna prima proba prelevata este mai mica, intrucat alcoolemia se prezinta sub forma unei curbe, cu o perioada de crestere si una de descrestere. Daca prelevarea celor doua probe de sange se face in perioada de crestere, prima proba are valoare mai mica si va fi mai favorabila inculpatului. Daca prelevarea celor doua probe se face in perioada de descrestere, cea de a doua proba va fi mai mica si mai favorabila inculpatului.

Tribunalul Bucuresti, Tribunalul Ialomita, Tribunalul Teleorman si Tribunalul Ilfov au considerat ca pentru stabilirea rezultatului alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari se ia in considerare prima prelevare a mostrelor biologice pentru ca aceasta indica concentratia de alcool pur in sange, fiind cea mai apropiata de momentul depistarii suspectului.

Opinia specialistilor consultati

Punctul de vedere al Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici“

In opinia trimisa Inaltei Curti se arata ca valoarea probatorie pentru existenta intoxicatiei etilice este data de valoarea alcoolemiei din prima proba de sange prelevata.

Punctul de vedere al Directiei legislatie, studii, documentare si informatica juridica din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) dinCodul penal, in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, este in sensul ca momentul primei prelevari a mostrelor biologice prezinta relevanta pentru retinerea infractiunii de „conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante“.

ICCJ a decis admiterea sesizarii formulate de catre Curtea de Apel Alba Iulia, Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 4.638/257/2012 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, in sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice.

In aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, in ipoteza unei duble prelevari de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanta penala este cel dat de prima prelevare.

Lasă un comentariu