Open/Close Menu Coltuc si Asociatii - FIRMA NUMARUL 1 in Servicii de consultanta afaceri /gdpr/muncii/firme/recuperari creante/avocati afiliati Urmareste #livecoltuc
Medierea fiscală 2019

Medierea fiscală 2019 – http://www.coltuc.ro

Medierea fiscală 2019

 

Notificarea Fiscului privind intenția de a intra într-o procedură de mediere se va face în termen de 15 zile de când contribuabilul primește somația că este executat silit pentru datorii fiscale (orice fel de obligații fiscale, amenzi contravenționale și alte creanțe bugetare). În notificare, conform modelului care e pus acum în dezbatere, solicitantul va trebui să bifeze ce-l interesează să obțină prin acest demers cu Fiscul:

 

  • fie să lămurească obligațiile de plată înscrise în somația de executare silită; la întâlnirea cu Fiscul, contribuabilul aduce tot ce consideră necesar pentru a demonstra că nu are atât de plată cât i se impută sau că are mai puțin;

 

  • fie să ceară o analiză, împreună cu Fiscul, a situației economice și financiare a sa astfel încât să găsească cea mai bună soluție pentru a plăti datoriile acumulate (inclusiv să ia în calcul o înlesnire la plată); în acest caz, contribuabilul va trebui să scrie în notificare și chestiuni precum motivele pentru care nu poate plăti dările la timp și cum ori când crede că ar putea face plățile.

 

În procedura în dezbatere scrie că răspunsul Fiscului va fi unul destul de prompt – de două zile de la primirea notificării. În două zile, Fiscul va stabili o întâlnire cu contribuabilul în cel mult zece zile de când s-a primit notificarea (cine are Spațiu Privat Virtual va afla de acolo despre întâlnirea programată). Din motive temeinice, întâlnirea va putea fi amânată cu câteva zile.

 

 

Deși vocalizează dorința de a tehnologiza cât mai mult relația cu contribuabilul, Fiscul pretinde, conform proiectului de ordin despre care discutăm, ca notificarea privind intenția de mediere să fie depusă fizic, la ghișeu, nefiind menționată nicio posibilitate de a o trimite electronic.

 

 

Efectul inițierii medierii este suspendarea executării silite. Din procedură înțelegem că și dacă nu se duce deloc la întâlnirea fixată cu Fiscul, contribuabilul tot profită de acestă suspendare, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp: executarea va fi reluată după ce se întocmește procesul-verbal în care e notată absența.

 

 

Procedura aceasta aduce însă în față o discuție deloc veche, deloc străină multora dintre cei care au fost executați silit de Fisc până acum: se întâmplă ca măsuri precum poprirea să fie instituite fără ca vreo somație să ajungă la executat. Prin urmare, apare întrebarea: cum să mai beneficiezi de o atare măsură — medierea fiscală — când nici măcar nu primești somația (la timp), cea în funcție de care se calculează termenul (de decădere) pentru a notifica Fiscului intenția de mediere?

Atenție! Mecanismul medierii fiscale NU se aplică încă în practică. Proiectul de ordin ANAF în dezbatere trebuie adoptat de conducerea Agenției și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.


Coltuc si Asociatii sai

#livecoltuc - coltucsiasociatii.ro Manager Coltuc Marius Vicentiu Whatsapp 0745 150 894

© 2019 by Coltuc

logo-footer