“Partidul Clientilor Abuzati de Banci” vs. Dispozitiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 care incalca Legea fundamentala

“Partidul Clientilor Abuzati de Banci” vs. Dispozitiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 care incalca Legea fundamentala

Ce s-a decis ieri – 26.02.2015?

Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au stabilit, joi, ca articolul de lege care stabileste numarul minim de membri fondatori care trebuie sa fie prezenti pe lista cu semnaturile de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic este neconstitutional.

CCr a stabilit, cu majoritate de voturi, ca dispozitiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 incalca Legea fundamentala, scrie Mediafax.

Textul de lege declarat neconstitutional de judecatorii CCR stabileste ca lista semnaturilor de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic „trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti”.

Prin urmare pentru infiintarea unui partid ar fi nevoie de minim 2 persoane.Pana la modificarea legii 14/2003 apreciez ca si o singura persoana isi poate infiinta un partid

De ce nu ar neconstitutional si art.74 din Constitutia Romaniei(cu privire la 100000 de cetateni) mergand pe aceleasi rationamente de mai sus?

ARTICOLUL 74

Iniţiativa legislativă

 Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Va puneti intrebarea :care este legatura dintre aceasta modificare si infiintarea unui Partid al Clientilor Abuzati de Banci?

Haideti sa vedem care sunt drepturile partidelor

Pot fi membri ai partidelor politice cetatenii care, potrivit Constitutiei, au drept de vot

Statutul partidului politic cuprinde in mod obligatoriu:
a) denumirea integrala si denumirea prescurtata;
b) descrierea semnului permanent;
c) semnul permanent sub forma grafica alb-negru si color, in anexa;
d) sediul central;
e) mentiunea expresa ca urmareste numai obiective politice;
f) drepturile si indatoririle membrilor;
g) sanctiunile disciplinare si procedurile prin care acestea pot fi aplicate membrilor;
h) procedura de alegere a organelor executive si competentele acestora;
i) competenta adunarii generale a membrilor sau a delegatilor acestora;
j) organele imputernicite sa prezinte candidaturi in alegerile locale, parlamentare si prezidentiale;
k) organul competent sa propuna reorganizarea partidului sau sa decida asocierea intr-o alianta politica ori in alte forme de asociere;
l) conditiile in care isi inceteaza activitatea;
m) modul de administrare a patrimoniului si sursele de finantare, stabilite in conditiile legii;
n) organul care reprezinta partidul in relatiile cu autoritatile publice si terti;
o) alte mentiuni prevazute ca obligatorii in prezenta lege.

Se prevede numai obiective politice petru partid.Obiectul politic al unui eventual partid al clientilor abuzati de banci este dreptul de initiativa legislativa pe legislatia consumatorilor.

Lasă un comentariu