Open/Close Menu Coltuc si Asociatii - FIRMA NUMARUL 1 in Servicii de consultanta afaceri /gdpr/muncii/firme/recuperari creante/avocati afiliati Urmareste #livecoltuc
Te-a anuntat seful ca te da afara? Afla aici care iti sunt drepturile!
Te-a anuntat seful ca te da afara? Afla aici care iti sunt drepturile!

 

Daca in urma cu cativa ani concedierea, platile compensatorii sau somajul devenisera exceptia de la regula, de un an de zile majoritatea romanilor traieste cu teama ca ar putea ramane pe drumuri. Fie ca exista motive intemeiate, fie ca folosesc criza economica drept pretext pentru a-si mai reduce din cheltuieli, o parte din patronii care-si anunta angajatii ca ii vor da afara vor s-o faca si cu un minimum de cheltuieli.

 

Si cum sa dai un singur om afara pe motive de incompetenta poate dura prea mult si da batai de cap angajatorului, situatia cel mai des intalnita, cel putin de cand a inceput criza, este incercarea patronului de a-si intimida salariatul in asa fel incat acesta sa-si dea demisia.
De ce prefera patronii ca angajatii sa isi dea demisia
Demisia este un act unilateral, care poate veni doar din partea angajatului, fara necesitatea ca patronul sa-si dea sau nu acordul. Prin demisie se pierd insa si toate drepturile ulterioare, respectiv platile compensatorii si indemnizatia de somaj.
Cand patronul sau cei de la departamentul de resurse umane te cheama pentru a discuta despre cat de greu ii merge firmei si cat de rau le pare ca trebuie sa renunte la tine, de obicei iti pun in fata o gramada de hartii pe care trebuie sa le semnezi pentru incetarea contractului individual de munca. De fapt, in situatia in care esti dat afara, tu nu trebuie sa semnezi nimic.
Daca printre hartiile date de angajator gasesti si una care se refera la incetarea contractului de munca in baza articolului 55, litera b, din Codul Muncii, nu o semna!
Este ceea ce se numeste incetarea contractului cu acordul partilor, caz in care tu nu mai ai dreptul nici la somaj si nici la plati compensatorii.
In cazul in care nu iti dai demisia si refuzi sa faci acest lucru, patronul va fi obligat sa iti aduca la cunostinta, in scris, ca ti se restructureaza postul, sa-ti dea o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare, care nu afecteaza salariul, dupa care va putea in sfarsit desface contractul de munca.
In aceasta perioada, este, potrivit legilor in vigoare, necesar sa vii la serviciu doar patru ore pe zi pentru ca astfel angajatorul trebuie sa iti dea posibilitatea de a avea timp ca sa iti cauti un alt loc de munca.
Ce presupune faptul ca ti se va restructura postul
Atentie! In cazul in care ti se restructureaza postul, patronul trebuie sa-ti caute un alt post in cadrul companiei. Daca acest lucru nu este posibil, angajatorul este obligat sa-ti dea la plecare cel putin un salariu lunar brut. Asta in cazul in care contractul individual de munca sau cel negociat pe ramura nu prevad acordarea mai multor salarii compensatorii.
In cazul concedierilor colective, contractul colectiv de munca prevede acordarea a trei sau patru salarii, in functie de numarul total de oameni care trebuie sa paraseasca firma.
Ce se intampla daca esti “un caz aparte” in ochii patronului 
Exista insa si cazuri in care patronul vrea sa zicem sa dea afara un angajat pe motive care tin de persoana acestuia, de faptul ca nu ii mai plac ochii tai, de exemplu, sau pentru ca a constatat el ca ai prea multe absente sau abateri de la normele de lucru din respectiva societate. In aceasta situatie, trebuie sa stii ca lucrurile sunt mai complicate pentru angajator, pentru ca desfacerea contractului de munca se face numai dupa mai multe cercetari disciplinare.
Patronul trebuie sa aiba dupa toate aceste cercetari dovezi pentru a demonstra ca nu ti-ai indeplinit sarcinile de serviciu. Daca simti ca acest lucru se intampla si angajatorul nu te prea mai vrea prin preajma, este cazul sa te opresti si sa nu-i furnizezi respectivele dovezi. In general, este destul de dificil sa concediezi un om daca firma respectiva nu se afla intr-o situatie financiara dificila. Insa, multi proprietari de firme comit abuzuri in privinta concedierii intrucat nu prea se tem ca ar putea fi dati in judecata. In plus, un proces poate dura mult timp, iar bunavointa judecatorilor se poate castiga in multe feluri…
Sa revenim insa la subiectul principal! In cazul cercetarilor se poate si dovedi ca de fapt nu ai fost incadrat pe un post conform pregatirii tale profesionale. Daca se dovedeste ca ai fost incadrat pe o astfel de pozitie, patronul trebui sa-iti ofere un alt loc de munca, dupa capacitatile sale.
Atentie ca daca se va ajunge la concediere pentru ca s-au strans foarte multe dovezi impotriva ta ca nu iti faci treaba asa cum ti se cere sau ai abateri de la programul de lucru, nu vei lua nici salarii compensatorii si nu vei avea nici dreptul la somaj.
Cel mai bine este sa nu fortezi ajungerea intr-o astfel de situatie!
Tot ce ti-am prezentat mai sus se bazeaza pe prevederile legale in vigoare. In practica, insa, situatiile sunt extrem de diferite si sunt destul de frecvente cazurile in care salariatii sunt intimidati sa-si dea demisia fara ca acestia sa-si cunoasca macar drepturile.
Asadar, in cazul in care esti anuntat ca vei fi dat afara, informeaza-te mai mult pe aceasta tema de la liderul de sindicat, daca exista, de la prieteni sau de la agentia de ocupare a fortei de munca despre ce ai de facut ca sa ai maximum de castigat.

 


Coltuc si Asociatii sai

#livecoltuc - coltucsiasociatii.ro Manager Coltuc Marius Vicentiu Whatsapp 0745 150 894
 1. 13 iulie 2018

  Buna ziua,
  Pe data de 09.07.2018 am fost angajata in germania la firma aeg electrolux in prima zii de munca team liderul a venit sa imi spuna ca sunt foarte inceata dat fiind faptul ca nu am fcut asa ceva in viata mea mi se pare putin abuziv,dupa 4 zile de munca m a dat afara invocandu mi niciun motiv…tin sa mentionez ca in aceste 4 zile nu a venit sa vada daca fac treaba corect,nu am intarziat si nu am facut greseli majore dar m a dat afara doar pentru ca nu este multumita de munca mea.In mod normal nu ar fii trebuit sa imi ofere motive clare?
  Va rog sa ma ajutati.

 2. 10 iulie 2018

  Am fost angajata la o firma de (macelarie)6 zile,3 zile pe saptamana.mau dat afara fara a ma anunta,nu am niciun act in privinta aceasta.De la job center imi cer o hartie cu motivul pt care nu mai muncesc.firma nu vrea sami dea nimic la mana spunand ca yo am parasit munca .ce pot face in cazul acesta.

 3. 13 aprilie 2018

  Buna ziua,
  Sunt angajata la o firma multinationala pe un post de inginer, insa fac cu totul si cu totul altceva. Ideea e ca managerul meu tot imi spune ca nu imi fac treaba, insa nici nu imi spune care este treaba mea si cum se face in linii mari. Tot ce am facut pana acum mai mult a trebuit sa ghicesc cum trebuie facut. Saptamana trecuta ma cheama si ma intreaba daca pot lua mai multe task-uri, ii spun ca da, iar ieri imi spune ca intr-o luna gaseste pe cineva care sa ma inlocuiasca. Am vrut sa vad despre ce e vorba si imi spune ca nu are timp sa vorbim.
  Ce as putea sa fac in acest caz?

 4. 23 martie 2018

  Nu

 5. 22 martie 2018

  Bună ziua…sunt angajată de o luna de zile la un magazin de haine..seful ma cam stresează în sensul ca..de ce vine prietena la mine sa ma vadă de ce ies câteva minute în usa la soare..eu spunându-i ca atâta timp cat nu am clienti ce problema sa fie..când am clienți ma ocup de ei..ma poate da afară din aceste motive?

 6. 24 octombrie 2017

  Puteti sa va dati demisia si apoi sa achionati in judecata angajatorul

  avocat coltuc http://www.coltuc.ro avocat

 7. 4 octombrie 2017

  Buna ziua. De ceva timp încoace șeful are o problema cu mine. Am făcut cerere de concediu care nu mi-a fost aprobată. Am rămas fără coleg iar programul fiind de 12 ore /zi i-am comunicat că nu pot sta 12 ore zilnic la lucru. Acum sunt in concediu medical iar în acest timp el a angajat pe cineva și l-a trimis în gestiunea mea fara a se face un inventar. După ce noul angajat a lucrat singur 3 zile a venit angajatorul și a făcut inventar in urma căruia s-a constatat o lipsa de 600 lei in gestiune. Menționez că lucrez la aceasta firma de un an și jumătate și mi se reține garanție 10% din salariu, lunar. Eu ce ar trebui sa fac în această situație? Trebuie să mă întorc la muncă în data de 04.10.2017 și m-au anunțat că vom face din nou inventar. Dacă eu nu semnez acest inventar ce se întâmplă în continuare,cum mai intru in gestiune?

 8. 30 noiembrie 2016

  Trebuie sa dati in judecata firma

 9. 29 noiembrie 2016

  Am fost concediata de ea preluata de el si data afara pe motiv ca isi schimba sediul la 40km si nu am vrut sa fac naveta cu masina mea. Am cerut concedierea cu drept de somaj mi-au dat notificarea cu art. 31 dar nu-mi da restul anexa 26 si adev. in afara de faptul ca am facut plangere la ITM vreau sa stiu ce pot sa mai fac ptr ca timpul preseaza si pierd somajul

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2019 by Coltuc

logo-footer